ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ AGROTHESSALY

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ


 

«Οι κτηνοτρόφοι της χώρας είναι αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί κτηνοτρόφοι να εγκαταλείπουν το επάγγελμα και κατά συνέπεια να παρουσιάζεται συστηματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, τόσο στη χώρα όσο και στο νομό Λάρισας. Κάτι τέτοιο ωστόσο συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία της περιοχής μας, αλλά και συνολικά για την οικονομία της χώρας».

Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελασσόνα, στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της Agro Thessaly 2023 που ξεκινά σε λίγες ημέρες στη Λάρισα με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ - HELEXPO. Ο κ. Νταής στη διάρκεια της παρέμβασης του τόνισε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, είναι το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα, αφού ο κλάδος δέχεται πια τεράστια επίθεση και το ενδεχόμενο μείωσης του ζωικού κεφαλαίου είναι καταστροφικό. Υποστήριξε ότι χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για να κρατηθεί όρθια η κτηνοτροφία και να αντιμετωπίσει τη πολυεπίπεδη κρίση που προκαλεί ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες με τη μείωση των τιμών στους παραγωγούς. «Η στήριξη της κτηνοτροφίας είναι σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο – είπε ο κ. Νταής. Το γεγονός ότι παγκοσμίως οδηγούμαστε στα όρια μιας επισιτιστικής κρίσης και η διατροφική αυτάρκεια κάθε χώρας θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης αυτής». Τέλος ο κ. Νταής υποστήριξε ότι ο μόνος πρακτικός δρόμος για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα είναι η δημιουργία μεγάλων και ισχυρών συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών, ώστε η δύναμη να μεταφερθεί στους παραγωγούς και όχι τους μεσάζοντες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης AgroThessaly σε συνεργασία με το Δήμου Ελασσόνας και την ΔΕΘ HELEXPO με θέμα «Καινοτόμες εφαρμογές στη ζωική παραγωγή για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας των εκτροφέων με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Γεώργιο Αρσένο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γιάτσας ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμο Λάρισας και τον Αντιδήμαρχο Π. Νταή για τη συνδιοργάνωση της ημερίδας, τονίζοντας πως η Agro Thessaly έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της αυτοδιοίκησης.

Τέλος ο κ. Αρσένος τόνισε ότι στην επόμενη AgroThessaly θα πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί της Ελασσόνας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει και ο ίδιος προσωπικά για την διοργάνωση αυτή. «Η Ελασσόνα είναι πολύ τυχερή περιοχή ακριβώς λόγω του δυναμισμού που παρουσιάζει ο κτηνοτροφικός τομέας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένος.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ


Στο πλαίσιο της 13ης Πανελλήνιας Έκθεσης για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία Agrothessaly, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Τυρνάβου και η ΔΕΘ HELEXPO διοργανώνουν ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:30΄ στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου.

Εισηγήσεις:

  • «Ολοκληρωμένη Θεώρηση των Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών – Στρατηγική Ανάπτυξης», Καθηγήτρια Δρ Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας Π.Θ.
  • «Οινοποίηαη, μία ολιστική προσέγγιση, από το αμπέλι στο ποτήρι», Καθηγητής Δρ Αθανάσιος Μανούρας, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας Π.Θ.
  • «Καταπολέμηση – Διαχείριση της Σεπτόριας της Αχλαδιάς», Δημήτριος Νατσιόπουλος, MSc Φυτοπαθολογίας, ΕΔΙΠ Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, Υποψήφιος Διδάκτορας

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ


 

Παρέμβαση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Παναγιώτη Νταή σε εκδήλωση της AgroThessaly στον Τύρναβο. «Να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων»

“Οι αγρότες της χώρας είναι αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών. Πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια οδυνηρή περίοδο, όπου παγκόσμια οδεύουμε σε μια μεγάλη επισιτιστική κρίση και η διατροφική αυτάρκεια κάθε χώρας θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης αυτής”

Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της AgroThessaly 2023 που ξεκινά σε λίγες ημέρες στη Λάρισα με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ - HELEXPO. Υποστήριξε ότι χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για να κρατηθεί όρθια η Γεωργία και να αντιμετωπίσει την πολυεπίπεδη κρίση που προκαλεί ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, στα λιπάσματα και συνολικά στο κόστος παραγωγής. Η διασύνδεση και η δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί τη διέξοδο για τον περιφερειακό σχεδιασμό του αγροτοδιατροφικού τομέα που είναι ο βασικός πυλώνας της Τοπικής οικονομίας. Τέλος ο κ. Νταής υποστήριξε ότι ο δρόμος για την ενίσχυση της Γεωργίας και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα είναι η δημιουργία μεγάλων και ισχυρών συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών, ώστε η δύναμη να μεταφερθεί στους παραγωγούς και όχι τους μεσάζοντες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης AgroThessaly σε συνεργασία με το Δήμου Τυρνάβου και την ΔΕΘ HELEXPO με θέματα:

  1. Ολοκληρωμένη θεώρηση των Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών- Στρατηγική ανάπτυξης. Καθηγήτρια Δρ Ελένη Βογιατζή - Καμβούκου, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας Π.Θ.
  2. Οινοποίηση, μία ολιστική προσέγγιση, απο το αμπέλι στο ποτήρι Καθηγητής Δρ Αθανάσιος Μανούρας, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας Π.Θ.
  3. Καταπολέμηση - Διαχείριση της Σεπτόριας της Αχλαδιάς Δημήτριος Νατσιόπουλος, MSc Φυτοπαθολογίας, ΕΔΙΠ Τμήματος Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας, Υποψήφιος Διδάκτορας.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ


 

Παρέμβαση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Παναγιώτη Νταή σε εκδήλωση της AgroThessaly στην Αγιά.

«Ακόμα σχετικό το συνεταιριστικό μοντέλο; Απόλυτα! »

“Οι αγρότες της χώρας είναι αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών. Ο πρωτογενής τομέας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ανάκαμψη της Εθνικής και της Τοπικής οικονομίας, ενώ η ενίσχυση και η στροφή του προς την εξωστρέφεια μέσω συνεταιριστικών σχημάτων η ενδεδειγμένη λύση”.

Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά , στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της AgroThessaly 2023 που διοργανώνεται στη Λάρισα με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ - HELEXPO. Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Νταής υποστήριξε ότι το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα σε όλα τα επίπεδα παραμένει αρκετά μικρό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ελληνικές μονάδες να μην είναι ανταγωνιστικές όσον αφορά τις εξαγωγές και τα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα. «Οι αγρότες πρέπει να στραφούν στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους, αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να διατηρήσουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους και ο δρόμος είναι η δημιουργία μεγάλων και ισχυρών συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος ο κ. Νταής σημείωσε πως η διασύνδεση και η δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί τη διέξοδο για τον περιφερειακό σχεδιασμό του αγροτοδιατροφικού τομέα που είναι ο βασικός πυλώνας της Τοπικής οικονομίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης AgroThessaly σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και την ΔΕΘ HELEXPO με θέμα: «Ακόμα σχετικό το συνεταιριστικό μοντέλο; Απόλυτα!» και ομιλητή τον Δρ. Θεοδοσίου Γεώργιο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ


 

«Γεωργία Ακριβείας- Ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά για ποιους;»

«Οι αγρότες της χώρας είναι αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών. Η Γεωργία Ακριβείας μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη διαχείριση του συστήματος και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αναμένεται δε να εφαρμόζεται όλο και περισσότερο τα επόμενα έτη. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ωστόσο, είναι το κόστος αγοράς του εξοπλισμού και του λογισμικού, αλλά και της εκπαίδευσης των αγροτών. Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα, στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της AgroThessaly 2023 που ξεκινά σε λίγες ημέρες στη Λάρισα με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ - HELEXPO. Είπε ακόμη ότι οι αγρότες πρέπει να στραφούν στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους, αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να διατηρήσουν τις εργασίες τους και την γη τους. «Η γεωργική έρευνα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα. Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς θα προωθηθεί η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νταής υποστήριξε ότι χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για να κρατηθεί όρθια η γεωργία και να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, στα λιπάσματα και συνολικά στο κόστος παραγωγής. Η διασύνδεση και η δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί τη διέξοδο για τον περιφερειακό σχεδιασμό του αγροτοδιατροφικού τομέα που είναι ο βασικός πυλώνας της Τοπικής οικονομίας. Τέλος ο κ. Νταής ανέφερε ότι ο δρόμος για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην γεωργία και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα, είναι η δημιουργία μεγάλων και ισχυρών συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης AgroThessaly σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρσάλων και την ΔΕΘ HELEXPO με θέμα: «Γεωργία Ακριβείας- Ένα σημαντικό εργαλείο για την αύξηση της αποδοτικότητας στον πρωτογενή τομέα», ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Λιάκος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Υπεύθυνος Εργαστηρίου ΄΄Γεωργία Ακριβείας΄΄ .

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ


 

Παρέμβαση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Παναγιώτη Νταή σε εκδήλωση της AgroThessaly στο Κιλελέρ. «Στοχευμένες πολιτικές, για να κρατηθεί όρθια η Γεωργία»

“Μόνο με στοχευμένες πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο μπορεί να κρατηθεί όρθια η Γεωργία και να αντιμετωπίσει την πολυεπίπεδη κρίση που προκαλεί ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, στα λιπάσματα και συνολικά στο κόστος παραγωγής”. Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κιλελέρ, στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της AgroThessaly 2023 που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα 2-5 Μαρτίου στη Λάρισα, με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ - HELEXPO.

“Πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια οδυνηρή περίοδο, όπου παγκόσμια οδεύουμε σε μια μεγάλη επισιτιστική κρίση και η διατροφική αυτάρκεια κάθε χώρας θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης αυτής”. ‘Η διασύνδεση και η δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί τη διέξοδο για το σχεδιασμό του πρωτογενούς και αγροτοδιατροφικού τομέα που είναι ο βασικός πυλώνας της Τοπικής Οικονομίας’. Τέλος ο κ. Νταής υποστήριξε ότι ο δρόμος για την ενίσχυση της Γεωργίας και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα είναι η δημιουργία μεγάλων και ισχυρών συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών, ώστε η δύναμη να μεταφερθεί στους παραγωγούς και όχι τους μεσάζοντες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης AgroThessaly σε συνεργασία με το Δήμου Κιλελέρ και την ΔΕΘ - HELEXPO με θέμα:

1. Στρατηγικός σχεδιασμός επιχειρηματικής ανάπτυξης των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Δρ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου
Καθηγήτρια ΑΦΦ του Π.Θ.
Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας
Διευθύντρια του ΠΜΣ: Τεχνολογίες Διαχείρισης των ΑΦΦ